Rødt-bloggen

Når skal du begynne å tro på forskningen, Erna?

Etter en langhelg med varmerekorder, så kom regnet. Det kom mange steder, men ingen steder så kraftig og skadebringende som i Jølster.

NESTLEDER I RØDT: Silje Josten Kjosbakken. Foto: Ihne Pedersen.

Jordras som følge av kraftig regn etter en tørr periode kan komme av seg selv, men det er liten tvil om at vi vil få flere. Borgar Aamaas fra Cicero sier i VG 1. august at flere jordras er en av effektene av klimaendringene vi vil se i Norge i åra som kommer.

Den rekordvarme og tørre sommeren i fjor var et resultat av at jordkloden allerede er varmet opp en grad. Da tørket avlingene i Norge vekk, og store deler av Europa sto i brann. Årets varmerekorder er et uttrykk for det samme. Dette er den varmeste sommeren på 125 år. Det er skremmende, men ikke like skremmende som at det trolig også er den kaldeste sommeren de neste 125 åra.

Skal vi høre på forskerne er det to ting vi må gjøre nå.

For det første må vi kutte utslippene. Effekten av en grad er skadelig og dødbringende. Store deler av vår sivilisasjon er truet hvis vi skal opp til 3–4 grader, slik dagens utvikling tyder på. Skal vi kutte utslipp holder det ikke med flikking. På 11 år må vi ha halvert utslippene våre. Da kan vi ikke bygge ut nye oljefelt som skal produsere olje de neste 50 åra.

For det andre så må vi bruke mer penger på klimatilpasning slik at konsekvensene av klimaendringene ikke gir oss flere katastrofer som i Jølster. Vi må rassikre flere veier, øke støtten til klimatilpasning i landbruket, vi må trygge vannforsyningene og vi må sikre god beredskap i hele landet.

Erna Solberg har tatt eksplisitte klimafornektere fra Frp inn i regjering. Det er likevel de skjulte klimafornekterne, som Solberg selv, som virkelig er farlige.

Hun sier hun anerkjenner klimaforskernes konklusjoner, men overser hva det krever av politiske og økonomiske endringer. Høyre, Venstre, KrF og Arbeiderpartiets enighet om business as usual for oljeindustrien er et større klimaproblem enn Frp.

Norge er verdens sjuende største produsent av petroleum, og det vi eksporterer av olje og gass står for ti ganger høyere utslipp av klimagasser ute i verden enn alle våre utslipp her hjemme. To tredjedeler av verdens kjente petroleumsressurser må bli liggende hvis vi skal unngå klimakatastrofe.

Selvsagt må Norge ta sin del av ansvaret. Gjennom oljefondet har vi mulighetene til å bygge opp nye arbeidsplasser parallelt med en systematisk nedtrapping. Heller en olje bør vi satse på flytende havvind, hydrogen og å bygge flere arbeidsplasser i den kraftkrevende industrien.

Heller ikke konsekvensene her og nåer Solberg interessert i å gjøre noe med. Revidert budsjett som ble behandlet rett før sommeren er talende for regjeringens klimainnsats. Der kuttet de 180 milliarder til rassikring. Samtidig økte de potten til utvinning av mer olje og gass med 2 milliarder.

Solberg bør fortelle hvorfor hun ikke tar forskningen på alvor. Det fortjener de klimastreikende ungdommene, de som skal leve med konsekvensene av dagens politikk og folk i Jølster og andre rasutsatte områder.

Publisert i Dagbladet 7. august 2019.